Vachtverzorging

Labradoodles en vachtonderhoud. Die twee zijn onomstotelijk met elkaar verbonden. Begin je aan een labradoodle dan hoort bij de verzorging ook het leren onderhouden van de vacht. Helaas wordt het onderhoud van de vacht vaak voorgesteld als erg makkelijk terwijl dit toch echt een fabeltje is. Regelmatig borstelen en trimmen is noodzakelijk om klitten en verviltingen te voorkomen. Een vervilte vacht ontneemt de huid de mogelijkheid om te ademen, wat overmatig transpireren en benauwdheid kan veroorzaken, met alle (huid)problemen van dien. In een lange vacht blijft ook meer stof hangen (wat weeer niet bevorderlijk is voor mensen met een allergie) en dan heb ik het nog niet eens over het halve bos, niet alleen blaadjes en zand maar ook parasieten en teken zich in  de vacht verstoppen.

 Wil je een goede start voor je labradoodle kijk dan onder workshops

 

Fabels

Australian labradoodles verharen niet.

 

 

De haren van een Labradoodle verharen niet op dezelfde manier als bij de meeste andere hondenrassen waardoor haaruitval eigenlijk niet of nauwelijks voorkomt. De haren van een labradoodle weven zich door elkaar heen waardoor de dode haren in de vacht blijven en uiteindelijk een soort viltlaag vormen (of klitten)

 

Daarom is vachtonderhoud en op de juiste manier (leren) trimmen om zo de dode haren eruit te leren borstelen zo belangrijk. Juist omdat het een hele andere manier van vachtverzorging is dan dat je bij andere honden gewend bent.

.

Zelf leren trimmen of een goede en diervriendelijke trimmer vinden is de beste oplossing. Als je zelf de vachjt leert onderhouden al vanaf jongs af aan, kan je je lieveling ook de look geven die je mooi vind. Bovendien is zelf trimmen minder stressvol voor een hond als je dit thuis doet.

 

 

Fleecevachten zijn makkelijker in onderhoud dan een curly vacht

 

Ook dit is een fabeltje. Het gaat om de dikte van de vacht en niet om de structuur van de krul. Je hebt hele dikke fleece vachten en hele dunne (open) curly vachten en vice versa. De gecombineerde vachten die dichtbegroeid zijn (letterlijk een vracht haar) vormen de meeste uitdaging. Dit soort vachten moeten echt uitgedunt worden en redelijk kort gehouden worden. Anders is de belasting voor een hond (en eigenaar) echt te veel.

 

 Het kan er bij een fleece vacht uitzien alsof je de buitenkant gekamd hebt terwijl juist op de huid de haren in elkaar klitten en vervilten waardoor deze niet kan ademen en en je daarmee juist problemen krijgt. 

 

Onze Gemma bijvoorbeeld heeft een losse woolvacht die nooit klit, hoe lang het ook wordt. Je haalt een keer de les poochs borstel erdoor zonder problemen. Het verschil zioe je aan de wortel, als je dicht tegen de vacht blaast moet je als het goed is meteen huid zien. Daaarmee zie je dat deze enkelvoudig is en helemaal los op zich staat. Blaas je en zie je geen huis eronder dan weet je dat deze vervilt is. Vaak kan je het ook voelen als je over de vacht aait.

 

en

Feiten

Scheren beteknd niet kaal!

 

Op diverse websites en fora en ook bij fokkers wordt gewaarschuwd dat je de hond juist zo lang mogelijk moet laten en scheren uit den boze is. Juist bij deze mnesen zal door verkeerde voorlklichting de hond uiteindelijk gecshoren worden omdat deze onder de klitten komt te zitten en er geen andere oplossing is.

 

Maar wat dan wel

Je hond goed (leren) bijhouden en elke 6-8 weken trimmen is echt een noodzaak als je je hond er goed wil laten uitzien en lekker in zijn vel wil zitten.

 

Trimmen doe je wel met een tondeuse maar je gebruikt daarvoor een opzetkam (of meerdere) waardoor je verschillende lengtes kan creeern en je hond niet kaal hoeft.

 

Het knuffelgehalte verdwijnt.

 

Ik hoor vaak dat het knuffelgehalte van de doodle af te lezen is aan zijn (te lange) vacht. Daardoor heeft hij een knuffelbare look. Ozin! In Amerika zijn bijna alle australian labradoodles veel korter en in model geknipt en wat anders in vorm dan in Nederland. 

 

En ook met een mooie verzorgde kortere vacht is een labradoodle nog steeds heel knuffelig en ziet hij of zij er nog steeds geweldig uit!