top of page

Ontspannen wandelen met je hond

Ontspannen wandelen aan de lijn ….

 

Voor een hond is zijn neus gebruiken zijn manier om de wereld te begrijpen. Wij doen het door kijken, lezen en uiteraard ook met al onze zintuigen maar voor de hond is zijn neus de grootse informatiebron. Informatie verzamelen door middel van de neus. De neus is het belangrijkste zintuig van de hond. Een hond kan op een strand twee verschillende zandkorrels onderscheiden, dat zegt al genoeg J Het is zijn krant, Facebook en telefoon tegelijkertijd.

Als de hond buiten komt is het eerste wat hij doet snuffelen, waar ben ik, wie is er langs geweest en wat is er gebeurd of wat gaat er gebeuren.

 

Dus in plaats om meteen een pup te leren om naast te lopen, sta je de pup toe dat dat hij zijn neus mag gebruiken. Op deze manier leer je eigenlijk meteen al communiceren met je pup en kijk je door de ogen van een hond naar de wereld en dat is de beste start voor iedereen. Als je op deze manier leert samen wandelen, te kijken naar je hond en rekening te houden met zijn snuffelbehoefte zal je zien dat je een heel andere wandelbe;leving krijgt. Er is veel meer rust voor beide partijen en je hond zal er meer zelfvertrouwen door krijgen wat zich zal uiten in een evenwichtige hond. Er zijn vele manieren om dit te stimuleren, naast het zelf laten verkennen kan je ook een stukje natuurlijke behendigheid doen. Bijvoorbeeld snoepjes in een boom verstoppen of in het mos een handje lekkers strooien. neem vooral de tijd, ga niet aanwijzen maar laat zijn neus en hersens het werk doen. je zal zien, daar wordt een hond voldaner van dan een lange renwandeling naast de fiets!

 

De 3 of 5 meter lijnen zijn de beste lijnen voor een ontspannen wandeling, je kunt ze heel goed inkorten in je hand als je de pup wat dichter bij wil hebben, maar ook heel prettig om dat stukje extra ruimte te nemen zodat de pup kan snuffelen want dat is weer belangrijk voor zijn communicatie over en weer met de omgeving. Op deze manier wandelen voldoe je aan de natuurlijke behoefte en de pup is daardoor ook ontspannen na afloop. Als je op deze manier buiten wandelt met de pup (of volwassen hond) hoeft dat ook geen uren te duren. Van snuffelen wordt je namelijk moe omdat je je hersens daarvoor moet gebruiken.

wandelen 5 meter lijn

wandelen 5 meter lijn

de neus

de neus

rustig snufeflen

rustig snufeflen

ontspannen wandeling

ontspannen wandeling

DSC_1421.JPG

DSC_1421.JPG

snoepjesboom

snoepjesboom

boomonderzoek

boomonderzoek

lekker luchtje

lekker luchtje

 

Het verschil met een (te) korte riem of flexi

 

In tegenstelling tot de korte lijnen of flexlijnen heb je met een 3 meter lijn alle vrijheid en is deze ook veel beter te hanteren. Want wat gebeurt er als je de pup (en volwassen hond) aan een korte of flexlijn hebt. Als je buiten op straat kijkt kom je er altijd wel een tegen. Dat zijn de honden die van hun eigenaren hun omgeving niet mogen en kunnen ontdekken en bij elke beweging van de neus naar de grond met een ruk daar vandaan worden getrokken. Auwww! Om deze manier onthoud je de hond van het verzamelen van voor hem nuttige informatie waardoor hij met de wereld om zich heen in contact staat. Dat is heel frustrerend voor zowel de hond als de eigenaar. Beiden zullen na het uitlaten ook niet een voldaan gevoel hebben. De eigenaar blijft maar rukken aan de lijn of de flexi en raakt zo geïrriteerd want de hond ‘’luistert’’ niet. En de hond is helemaal niet ontspannen want hij heeft zijn voornaamste zintuig niet kunnen gebruiken. Jammer want als de eigenaar met de hond zou ‘’communiceren in plaats van commanderen’’ zou de wandeling een stuk prettiger verlopen.

 

 

Je kunt het vergelijken alsof je buiten loopt met een jong kind, die die eens bukt om een bloem te plukken of een stukje voorruit huppelt. Onbevangen en vrolijk. Dat is een pupje ook. En een feite een volwassen hond net zo goed. Stel je voor als je de kleuter bij elk huppeltje met een ruk terugtrekt aan haar arm of nek en blaft dat ze naast je of achter je moet lopen. Weg onbevangenheid en vrolijkheid.

 

Of stel je zelf eens voor iedere keer dat je als je de krant pakt om het nieuws te lezen, de afstandsbediening van de televisie of je telefoon of Tablet er meteen iemand aankomt en de krant, telefoon of laptop uit je hand pakt….best vervelend…voelt vast niet lekker en ik denk dat de meesten onder ons er zelfs zwaar geïrriteerd van zouden worden. Dit is dus wat een hond ondergaat iedere keer als hij moeite doet om zijn zintuigen te gebruiken wordt dat in feite bestraft of ‘’gecorrigeerd’’. In feite leert een hond af om te communiceren met zijn omgeving en wordt geconditioneerd in hoe wij denken dat een hond zich hoort te gedragen. 

 

 

Een hond is een van nature een conflict vermijdend dier en heeft helemaal niet de  intentie om de ‘’baas ‘’ te willen zijn of dominant gedrag te vertonen. Een hond is natuurlijk geen mens. Maar er blijken veel overeenkomsten te zijn tussen gedrag en communicatie van mens en hond  Dus laten we die kennis gebruiken om samen te leren voor een harmonieuze omgang en een evenwichtige hond.

 

Lijn en tuigje:

We adviseren dus een 3 (of 5m)  meter nylon riem. Deze lijnen zijn licht en heel prettig in gebruik. Ze geven de hond voldoende bewegingsvrijheid zodat deze goed zijn neus kan en mag gebruiken. Deze riem is ook gemakkelijk in te korten als je bijvoorbeeld een straat over moet steken. Deze lijnen zijn te bestellen via Upsidedown webshop In het puppypakket vindt u al het eerste tuigje en een 3 meter lijn!

 

Het met een lijn lopen waar geen spanning op staat is heel simpel aan te leren. In het boekje (of de DVD) van Turid Rugaas (help mijn hond trekt) staat dat duidelijk beschreven.

 

Een tuigje in plaats van halsband is ook beter voor de fysiek van de hond. Dat voorkomt rug en nekproblemen en is veel plezieriger dragen voor de hond. Wij bestellen het eerste puppytuigje en zodra de pup hier te groot voor is kan je kiezen uit verschillende goede merken bijvoorbeeld de perfect fit van Sally Hopkins, Haqihana, calming Signs (met druksluitingen zodat je het tuig niet over het hoofd hoeft aan te trekken wat veel honden vervelend vinden. Er hebt ook instaptuigjes van bijvoorbeeld Treponti. Maar welk tuig je ook kiest het is altijd verstandig is om advies te vragen of eerst even te passen.

 

bottom of page