top of page

Over Ons

De naam Upsidedown is niet voor niets gekozen. De Australian Labradoodle staat bekend als een zogenoemde ‘designer-dog’ die onbewust de hondenwereld op zijn kop heeft gezet. Het is een allergie-vriendelijke hond zonder de erfelijke bagage die vele andere rashonden hebben. Als vanzelfsprekend zijn we ondersteboven van onze honden, maar alleen ‘houden van’ is niet voldoende. Door het bijhouden en toepassen van de nieuwste (wetenschappelijke) inzichten/innovaties op hondengebied kan je, in onze ogen, daadwerkelijk iets bijdragen aan de ontwikkeling van dit ras.

Tot mijn verbazing las ik 15 geleden over de Australische labradoodle, een allergievriendelijke hond die niet verhaart? Ik heb contact gezocht met Beverley van Rutland Manor en andere fokkers in Amerika en Australie, en Upsidedown labradoodles was het resultaat. Doordat ik helaas chronisch ziek ben kan ik niet meer buiten de deur werken.

 

Maar niets kunnen doen is ook geen optie. Omdat ik zo enthousiast ben geworden over deze honden en daar toch al 24 uur per dag mee bezig ben heb ik van mijn passie mijn beroep gemaakt. Het fokken van australian labradoodles is niet iets wat je zomaar erbij kan doen. Een verantwoord fokprogramma opzetten en onderhouden kost jaren van onderzoek, investering en vooral veel tijd. Het begeleiden van de honden (en toekomstige eigenaren) is een uitdaging die wij serieus nemen graag aangaan.

 

De verzorging en begeleiding van de pups staat voor ons op de eerste plaats, en je kan dat alleen doen als je ook een visie hebt. Daarom zijn we in oprichting van ons centrum Sherlock in Sauerland! Zodat wij ons meer kunnen richten op al die aspecten die wij in dit centrum kunnen samenbrengen. En we doen het met zoveel liefde en plezier. En de voldoening als alles samenkomt en de vele blije berichten van families maken het de moeite waard. We willen graag het verschil maken, en daarom doen we het ook anders...We heten niet voor niets Upsidedown!

 

 

Wat maakt onze doodles speciaal?

Het fokken van australian labradoodles is niet iets wat je zomaar erbij kan doen. Een verantwoord fokprogramma opzetten en onderhouden betekend jaren van onderzoek, investering en vooral veel tijd. Het begeleiden van de honden (en toekomstige eigenaren) is een uitdaging die wij serieus nemen graag aangaan.

Kennis over honden gedrag, opvoeding, voeding en (puppie)begeleiding horen hier ook bij. Mijn man heeft de nosework dog trainer education opleiding van Anne Lil Kvam gevolgd. We zijn ook beiden lid van PDTE, Pet Dog trainers Europe, opgericht door Turid Rugaas wiens visie wij volledig onderschrijven. 

Pijlers

Om selectief te (blijven) fokken houden wij, bij de inrichting van ons fokprogramma, rekening met twee belangrijke pijlers. Het gaat hierbij om het waarborgen van de gezondheid en het karakter van de Australian Labradoodle. Het belang van deze pijlers werd voor mij al duidelijk gedurende de afgelopen twaalf jaar waarin ik fokte met raskatten (ragdolls). Tijdens deze periode ben ik voorzitter geweest van de Ragdollvereniging Nederland en ben ik jarenlang verantwoordelijk geweest voor het fokbeleid en voor de inhoud van het Magazine over Ragdolls. In deze periode heb ik ook vele lezingen georganiseerd over genetica, gedrag en verzorging en overleg met specialisten op dit gebied. Dit heeft mij veel inzicht gegeven in deze zaken en het belang hiervan. 

 

In de wonderlijke wereld van de rashonden en raskatten draait het namelijk niet altijd om deze zaken. In de loop van de jaren is het uiterlijk van de hond een steeds grotere rol gaan spelen. ‘Leuk een ingedrukte neus, maar ademen gaat niet meer. Mooi zo’n klein hoofdje, maar de hersenen passen er niet goed in’. Dit is een van de grootste redenen waarom erbij zoveel rashonden erfelijke en dus gezondheidsproblemen zijn ontstaan. Het is voor de fokkers van belang dat dit soort problemen bij de Australian Labradoodle zoveel mogelijk achterwege blijven. Niet alleen wat betreft uiterlijk maar ook qua gedrag. 

Gezondheid en karakter

Om de gezondheid van onze honden te waarborgen zijn onze honden allemaal speciaal geselecteerd en geïmporteerd uit Australië, Amerika en Canada. Wij investeren hierin om zo een brede genetische basis te hebben met zo min mogelijke kans op erfelijke afwijkingen. Uiteraard ondergaan onze honden alle testen die noodzakelijk zijn voordat ze worden toegelaten in ons fokprogramma. Wij zijn lid van de Wala, World Australian labradoodle Association.

 

Om de gezondheid van onze honden te behouden en ondersteunen vinden wij het van groot belang dat de honden kwalitatief goede voeding krijgen. Zelf hebben we hiervoor Darf gekozen. Dit is biologische vers vlees voeding.Daarnaast koken we voor onze honden zodat ze een uitgebalanceerd menu krijgen. In plaats van een standaard vaccinatieprotocol vaccineren wij op maat. 

Bewust Kleinschalig

Daarnaast zijn wij van mening dat een hond onderdeel moet zijn van het je gezin, of je nu met 8 of 2 personen bent, de hond hoort erbij. Dat is ook de reden dat wij geen gebruik maken van kennels buiten in een schuur, bijgebouw of andere constructies. Er wonen nu nog 5 heerlijke doodles bij ons in huis (waarvan 3 gepensioneerd) en nog 2 doodles wonen in een van tevoren geselecteerd gastgezin waar ze net als hier een heerlijk (lees: verwend) leventje leiden als gezinshond. Ons hele huis is op de honden aangepast, wij maken ook geen gebruik van benches of een ren de pups verblijven (na de slaap-kraamkamer in onze speciaal ingerichte en aangepaste woonkamer. De pups blijven gemiddeld niet 8 maar minimaal 10 weken bij ons.

Fabels en feiten

Er zijn er een heleboel websites met al net zoveel meningen en mythes over het gedrag, vachtverzorging, voeding en opvoeding van de Australian Labradoodle. Kritisch zijn mag best, en het is best mogelijk dat je je mening moet bijstellen aan de hand van een voortschrijdend inzicht of een nieuwe ontwikkeling. Dat is prima. Wat wij vooral belangrijk vinden is wetenschappelijke onderbouwing en dat feiten en fabels van elkaar gescheiden worden. Niet alleen over het ras de Australian Labradoodle maar ook over de opvattingen over opvoeding en andere zaken waar je mee te maken krijgt als hondeneigenaar. Wij hopen dan ook met deze website en de inhoud daarvan bij te kunnen dragen aan een eerlijk beeld over deze geweldige honden.

bottom of page