top of page

De bevalling

Net als bij mensen is verloopt ook bij honden geen bevalling gelijk. De ene hond doet langer over de bevalling dan de ander.  Om toch inzicht te geven in hoe een hondenbevalling er bij Upsidedown Labradoodles eraan toe gaat hebben we de bevalling van Panda, op 19 mei 2013, voor jullie uitgeschreven.

In verwachting!

Op zaterdag 23 maart 2013 is Panda gedekt door Chilli. Dit wil zeggen dat ongeveer 9 weken / 60 dagen later er pupjes geboren zullen worden. Tijdens deze weken wordt Panda natuurlijk extra verwend met lekker eten omdat zij nu ook voor de pupjes in de buik moet zorgen. Op woensdag 17 april zijn wij met Panda naar de dierenarts geweest voor een echo. Hierbij konden wij zien dat er ongeveer 5 of 6 pupjes in de buik van Panda zaten en dat  ze goed groeiden. Wat fijn! Nu nog ongeveer 5 weekjes wachten voordat we ze echt kunnen bewonderen.

 

 

 

 

De uitgerekende datum!

 

Na al een tijdje wat rustiger aan te hebben gedaan en niet meer zo veel te wandelen vanwege de dikke buik is het dan eindelijk zover. Vandaag op zaterdaf 18 mei, precies 9 weken na de dekking, is het dan zover. Het nestje van Panda en Chilli dient zich aan en zal uiteindelijk 19 mei ter wereld komen.

 

10.00 uur
Vanochtend is de temperatuur van Panda gedaald naar 36,6. Een verlaging van de temparatuur kondigd de bevalling aan. We verwachten dat de bevalling tussen de 12/24 uur gaat beginnen. Vanaf dit moment kan de de hond niet meer alleen worden gelaten. Dit hebben we dan ook niet gedaan. We zorgden ervoor dat 1 van ons altijd bij haar in de kraamkamer was vanaf dag 58. Dit betekende dat Eelco de dagen voor de bevalling al op de logeer/kraamkamer bij haar sliep.


Deze ochtend is Panda nog uit geweest en 's middags een heeft ze een kort wandelingetje gemaakt. Verder komt ze niet veel meer van haar kussen af en slaapt ze ook veel.

 

15.00 uur
Panda zoekt zelf kraamkist op. Maar ook de hondeniglo van vilt in de kraamkamer vind Panda een lekker plekje om zichzelf in terug te trekken. In de iglo ligt een lekker warm vetbed. Dat zorgt voor een lekker holletje. Panda heeft inmiddels voorweeën en ze slaapt veel. Op dit moment kan je aan honden zien dat ze zich meer inzichzelf gaan keren en ter voorbereiding op de bevalling die komen gaat. Dit gaat gepaard met veel hijgen.

Zondag 19 mei

 

02.00 uur

Eelco is met haar een paar uur in/naast de kraamkist en afwisselend de iglo gaan zitten om haar gerust te stellen. Die steun heeft ze nodig. 

 

06.00 uur

Vanochtend vroeg is ze even naar buiten geweest, heeft geplast en de laatste poep gedaan (ze gaan dan heel dichtbij huis of in de tuin want ver lopen kan niet meer) Ze is onrustig, zoekt veel steun, hijgt en likt vaak haar lippen af. Ze wordt steeds wat onrustiger en wisselt veel van plaats. Ik hoop dat de persweeën snel gaan beginnen want dan is het een teken dat de bevalling goed op gang is.

 

07.00 uur

Ik wissel Eelco af en geef haar een rauwe eidooier (goed verteerbaar en wat energie voor de bevalling en een halve gekookte kipfilet) Dat eet ze op en vind ze ook lekker en daar haalt ze wat energie uit.

 

 

 

 

9.00 uur

Het hijgen wordt meer en het rillen gaat beginnen. Ze draait veel en begint vaak te graven in de kraamkist. Ik zit naast haar en hou mijn handen op haar buik. Ze hijgt nu bijna aan een stuk door en je voelt de puppen druk bewegen en draaien. De pups worden ook onrustig.
De contracties zijn er natuurlijk voor de ontsluiting. Als dat zover is beginnen de persweeën pas.

 

We proberen het zo rustig mogelijk te houden, geen andere mensen erbij (ook mijn zoon niet) en de honden blijven allemaal beneden. De kraamkamer is mijn voormalige slaapkamer (de grootste)
Ik kan de temperatuur hier goed regelen, kacheltje erbij aan en zo kunnen we het beste alles in de gaten te houden.

 

10.00 uur

Ze gaat steeds meer hijgen en rillen. In plaats van liggen gaat ze vaak zitten (zo werkt de zwaartekracht mee!) en wat rondlopen. Zo te zien komt alles goed op gang. Ach die Panda, ze weet niet wat haar overkomt. Nog heel even.

 

10.15 uur

Even naar buiten. Aan het ronddraaien en gezoek in de kamer kan je zien dat er wat op de blaas drukt. Trap aftillen ( en tjonge wat weegt ze al veel) en snel naar buiten. Ik neem het achterpaadje daar is gras. Normaal gaan we altijd naar het bos of verder maar tijdens en voor en na een bevalling kan dat niet. Ze plast bijna meteen, 2 keer en perst al wat , komt niets uit alleen een slijmprop komt los. Gauw weer naar boven want volgens mij gaat de eerste pup nu snel komen!

 

11.15 uur

De eerste pup is geboren! Een mooi zwart teefje.

 

15.00 uur

In de komende drie uur werden er nog vier prachtige en gezonde puppen geboren. Ze maken het allemaal goed. Mama Panda heeft ze allemaal goed schoongelikt en ze weten hun moeder al te vinden voor een lekker slokje melk. Na de bevalling is het nu tijd om lekker te slapen voor Panda en bij te komen van alle inspanning. Goed gedaan Panda!

23.00 uur

De weeën hebben doorgezet en ze heeft regelmatig contracties. Ook wel harde buiken genoemd. Tussen door slaapt ze veel om energie te sparen voor de bevalling.

Tien weken groeien en bloeien in Zeewolde

Het blijft natuurlijk niet alleen bij de bevalling. De puppen gaan een heel ontwikkelingsproces door. Puppen blijven tien weken bij ons in Zeewolde zodat de puppen zich zo optimaal mogelijk kunnen ontwikkelen. Wil je weten welke stappen en ontdekkingen de puppen doen in deze periode doen? Lees dan zeker even de pagina 'Het dagboek van een pup'. Hieronder staat een fotoserie van de de ontwikkeling en groei van de puppen van Panda. Kijk en geniet van die prachtige snoetjes. 

 

 

 

bottom of page