Holistische visie

Nadat wij meer dan 10 jaar bezig zijn geweest hebben wij besloten ons meer te richten op de begeleiding van mens en hond. Naast ons kleinschalige programma waarin wij maximaal 1 of twee nestjes per jaar plannen  kan je bij ons terecht voor een individuele workshop Stressvrij Trimmen van je Doodle. Gedragsbegeleiding en of speurlessen zijn ook individueel. Voor een bioresonantiebehandeling ben je welkom in onze praktijkruimte in Zeewolde.

 

Daarnaast zijn we in oprichting van een holistisch hondenkenniscentrum in Duitsland waar je samen met je hond vakantie kan vieren en diverse workshops kan volgen. Ook is het mogelijk een behandeling te krijgen door middel van bioresonantie. De voortgang kan je volgen op de Facebookpagina van Sherlock in Sauerland

De gezondheid van de Australian labradoodle is niet alleen voor ons belangrijk maar ook voor de ontwikkeling van dit prille ras. Er is een onderscheid in aangeboren en erfelijke aandoeningen waar je als fokker mee te maken kan krijgen. Het is van belang om de laatste up to date informatie te weten en daar indien nodig op te anticiperen. Wij volgen ook op de voet de ontwikkelingen van de diverse testen die beschikbaar komen en zullen daar ook gebruik van maken als het een aanvulling blijkt voor ons fokprogramma.

 

We zijn lid van de Internationale Australian labradoodle vereniging Wala omdat  we graag deel willen uitmaken van een  vereniging die gezondheidseffecten op basis van wetenschap en onderzoek vooropstelt, met de hoogste niveaus van integriteit werkt, en de bescherming en vooruitgang van het ras bevordert door middel van onderwijs en communicatie.

Al onze honden zijn te vinden in de database van de Wala en onze pups zullen daar geregistreerd worden. Maar hoeveel verenigingen er ook zijn, het begint bij de verantwoordelijkheid  en kennis van de australian labradoodlefokker. Een gezonde en brede genetische genenpool is de belangrijkste basis voor een gezonde.

 

​Natuurlijk kan je niet alles voorzien, maar het uitsluiten van risico's is iets wat een verantwoorde fokker altijd in het oog moet houden om op deze manier een bijdrage te kunnen leveren om het ras ook gezond te houden. Voordat onze honden ingezet mogen worden in het fokprogramma worden zij vooraf uitgebreid getest. De meeste testen zijn vanaf 1 jaar. Zij worden getest op heup, elleboog afwijkingen. De jaarlijkse oogcontroles worden uitgevoerd door een erkende oog specialist. Daarnaast is er van elke hond een DNA profiel vastgelegd en worden aanvullende DNA testen o.a door Vetgen in Amerika en Van Haeringen in Nederland uitgevoerd. 

 

Naast de verplichte testen die de verenigingen stellen, worden de foto's van onze honden op HD, ED en Patella Luxatie beoordeeld door orthopedische specialisten OFA in Amerika. Daarnaast worden onze honden ook nog aanvullend getest op VWD type 1 (Von Willebrand disease), EiC en DM.  Omdat we ook van de laatste ontwikkelingen op de hoogte willen blijven worden onze ouderdieren ook per dna getest op 19 verschillende erfelijke aandoeningen bij het Orivet laboratorium in Australië. 

 

Volgens specialisten van diverse universiteiten wereldwijd is de voornaamste voorwaarde om een ras gezond te houden is de genetische diversiteit. Er zitten natuurlijk 6 verschillende rassen/lijnen in de Australian labradoodle. Maar ook in elk ras afzonderlijk zitten genetische of erfelijke afwijkingen. De kunst is nu dit zo te selecteren o.a door het testen van verschillende generaties, maar ook door een zo laag mogelijk inbreeding percentage.

 

Dat is ook de reden dat ons fokprogramma is opgezet met niet verwante lijnen uit Australië, Canada en Amerika. En dat zetten wij voort door regelmatig een nieuwe lijn uit Amerika of Canada te importeren of door middel van een geregistreerde infusion een hele nieuwe lijn op te zetten. Inmiddels zijn er al 4 generaties in Nederland geboren waardoor we de gezondheid maar ook het doorgeven van uiterlijk en karakter kunnen waarborgen. 

 

Upsidedown Labradoodles 03-2022WALA Logo.png
thumbnail_Upsidedown Labradoodles 03-22 Accredited Star Logo.png