top of page

Het dagboek van een pup

Drie maanden in een notedop! Wie lijkt het nou niet lekker om te leven als een pup. Je hoeft je nog nergens zorgen om te maken, je mag lekker met je moeder knuffelen en er altijd voldoende te eten binnen pootbereik. In het begin lekker veel slapen en langzamerhand steeds meer van de spannende en grote wereld ontdekken. Eat, sleep and lots of love!

Ouders 

 

Er kunnen natuurlijk geen pupjes verwacht worden zonder een vader en een moeder. In dit eerste weken van dit dagboek volgen we de puppen uit een van de nestjes van Lil' Gem en Gabriel. Het is zonder twijfel een echt liefdespaar. Onze lieve knuffel Gemma is dol op 'haar' man. Gabe komt hier zo af en toe eens logeren (wat is het toch een heerlijk makkelijke hond) en dan is Gemma door het dolle heen. Haar kleine staartje gaat als een propeller heen en weer als ze Gabe bespeurt. Erg schattig om te zien. Op deze foto is Gemma al hoogzwanger en Gabe verzorgd haar met alle liefde, hij likt haar oren uit, geeft geeft haar steun zoals het hoort. Echt een match made in heaven! 


 

Week 1 

 

De eerste week is altijd heel speciaal en elke keer weer een wonder om mee te maken. Zo bijzonder de band tussen moeder en kind(eren)de moeder is moeilijk bij haar pupjes weg te lokken om een ommetje te doen en is meestal heel snel weer terug. Ze verzorgt de pupjes met alle liefde en het is aan ons om de moeder met alle goede zorgen te omringen en dat doen we met alle plezier en in alle rust.

 

Week 2

 

Onze moeders zijn ook in zulke goede conditie dat als de pups de eerste controle krijgen rond de 6-7 weken, de dierenarrts altijd zegt dat de moeder iets te dik is en wel wat af mag vallen. Nou, wij zien liever een mollige moeder dan een magere moeder en doodles hebben prachtige rondingen. De pups groeien en bloeien de tweede week gewoon door en hebben hun gewicht meer dan verdubbeld.


 

Week 3

 

Om te laten zien hoe klein de pupjes nog zijn (op foto's lijken ze altijd groter) heb ik ze gefotografeerd met onze nieuwe lading knuffels. Deze knuffels gaan straks ook mee in het puppenpakket. De knuffels houden dan namelijk de geur van het nest vast. Dit is prettig voor de puppen in hun nieuwe huis. De oogjes gaan al open en die prachtige lange winpers zie je al op die kleine snoetjes. gewoon om op te eten. De vachten worden voller en de eerste krullen en slagen kan je steeds beter zien, net als de kleurtjes. Kijk ook zeker even naar het filmpje.


 

Week 4

 

Dit is de periode dat de pups meer en meer de wereld rondom gaan verkennen. Ze wennen aan nieuwe prikkels. Dit houdt in dat zij, op een rustige manier wennen aan; geluiden, mensen, andere dieren en alles wat er nog meer op hun pad komt.  Het speelgoed wordt steeds meer ontdekt en langzamerhand gaat ook het voorzichting aan stoeien met elkaar beginnen.

 

Ook gaan in deze periode de eerste hapjes vastvoedsel naar binnen. En dat vinden ze heerlijk. Al gauw zitten dan ook niet alleen de pups maar ook de hele omgeving onder het eten. Toch nog even wennen dat eten hoor!

 

Daanaast komen de eerste tandje als bijna door. Speelgoed om op te knagen is dan ook ideaal. Door met elkaar te stoeien en te spelen leren ze spelenderwijs hoe je met elkaar en de omgeving omgaat.

 

Week 5

 

Met bijna 5 weken zijn de pups al echte hondjes aan het worden. Ze krijgen een paar keer per dag versvleesvoeding (Darf biologisch) en genieten daar zichtbaar van. De vachtjes zijn prachtig glanzend en ook de drolletjes stevig en compact. De pupjes zijn nu verhuisd naar de puppenkamer (de serre) die aan de woonkamer grenst. Op deze manier kunnen ze zowel de honden in de woonkamer als de bezigheden in de tuin volgen. De eerste voorzichtige tuinmannen zijn al in de maak en met het mooie weer zal er steeds vaker even buiten gespeeld worden. Mamma  gaat ook steeds vaker een blokje om dus als surrogaatmama's hebben ze nu maar een grote teddyknuffel, ook lekker zacht :-)

 

 

Week 6

 

Met 6 weken zijn we natuurlijk nieuwsgierig en gaan ze voorzichtig de wereld verkennen. Veilig in de puppenwagen een blokje om zodat ze geluiden, zoals die van auto's leren kennen. We gaan zelfs even langs de kinderboerderij. Allemaal in en rustig tempo om vooral positieve ervaringen te creeeren. Niets overhaasten en goed kijken naar wat de puppen aankunnen.

 

Ook het spelen in de tuin wordt steeds leuker, zeker als Ella (onze benjamin) even een handje komt helpen :-) Grote broer Topaz vind al dat kleine grut wel leukk, hij is zelf ook nog heel nieuwsgierig en gaat voorzichtig met zo om, leuk om te zien. Ook worden de eerste zoekspelletjes geintroduceerd, tussen de ballen vind je al het lekkers!

 

Het verse vlees van darf gaat er goed in en we smullen onze bordjes leeg. Maar als het allemaal wat spannend is gaan we snel een slokje halen bij mams. Veilig en vertrouwd.

Heerlijk om zo op te mogen groeien!

 

Week 7

 

In deze week komt onze dierenarts aan huis. De dierenarts onderzoekt de pupjes nauwkeurig. Hierbij worden de oren, ogen en achterkantjes bekeken en nagekeken, de hartjes beluisterd en we gaan op de weegschaal. Om niet over te vaccineren wordt de bescherming bepaald door middel van een titerbepaling.  Aan de hand van de uitslag wordt bepaald wanneer een vaccinatie moet worden gegeven. Zo blijft het eerste bezoek een positieve ervaring en worden de pups niet overgevaccineerd. Uiteraard komen de assistenten allemaal even kijken naar de mooie pups en alle aandacht vinden we uiteraard heerlijk! Met een paspoort en lekkers vertrekken we dan weer huiswarts waar ons mam ons staat op te wachten, 

 

Week 8

 

Vaak denkt men dat 8 weken de beste leeftijd is om te verhuizen, maar van een paar weekjes langer blijven daar leren we zoveel meer. Onze moeder geeft nu geen melk meer maar gaat nu meer met ons spelen. Op deze manier leren we ook meer over bijtremming (pupjes van 10-12 weken bijten veel minder dan pupjes van 8 weken)

 

We leren van onze tantes en vinden hert heerlijk om nog samen te spelen. Mams verzorgd ons en voedt ons ook op samen met de volwassen honden. Wij vinden het juist fijn om nog even te blijven en kunnen dan vol (zelf)vertrouwen en zeker de overstap maken.

Week 9

 

We krijgen een mooi (puppen)tuigje om aan te wennen om straks de nieuwe geurtjes in de omgeving op te kunnen snuiven zonder dat iemand aan je nek trekt, prettig! En een drie meter lijn alhoewel dat met zoveel puppen wel eens in de war raakt! En vinden we alles nog te spannend dan gaan we lekker in de draagzak :-)

 

We lopen nu vrolijk en vrij door de huiskamer (gevaarlijke hoekjes zijn afgezet) en doen onze plasjes en hoopjes al keurig in de tuin. We zijn er nu aan toe om met de een keer in de auto te gaan of vanaf een veilige schoot samen omp een bankje te zitten en de verschillende mensen, auto's en fietsers voorbij zien komen.  We doen steeds meer zoekspelletjes en vinden ook de speciale loopbruggen en tunnels reuze spannend. Maar na alle avonturen liggen we toch het liefst samen op een hoopje te slapen...of lekker aan mijn voeten of juist onder een tafel of kast...heerlijk veilig en vertrouwd. 

Week 10

 

Hoera we zijn nu 10 weken! Onze moeder heeft het zo goed gedaan dat sommigen van ons klaar zijn om naar onze nieuwe families te verhuizen. We worden meestal naar onze nieuwe families gebracht zodat we daar ook de juiste introductie en individuele begeleiding krijgen. Spannend is het wel maar met alle goede zorgen gaat het helemaal goed met ons.

 

De zindelijkheid is binnen een paar dagen eigenlijk al geen issue meer en ook het doorslapen gaat al helemal goed. We zijn er nu aan toe om met de juiste begeleiding te wennen aan onze nieuwe omgeving. En vooral niet over-socialiseren, daar worden we alleen maar druk en onzeker van. Meer lezen over socialisatie! Onze nieuwe adoptieouders zijn allemaal heel blij met ons en vinden het fijn zoveel informatie vooraf te hebben (mee)gekregen. Wil je ook meer weten over hoe het gaat als je wij verhuizen en verder opgroeien? Dan kan je kijken op de andere pagina's over de puppen en de artikelen pagina!

 

Week 11

Niet iedere pup is al klaar om te verhuizen met 10 weken en sommige families vinden het ook fijn als de pup nog wat langer blijft.

 

We hebben een speciaal programma ontwikkeld (Puppy Plus Programma) waar de pups tot ongeveer 12 weken blijven en dan het hele stadium van puppybijten grotendeels al ontgroeit zijn. Ook de zindelijkheid gaat dan vanzelf en we geven individuele begeleiding/puppyles aan de pups en eigenaren.

 

In groepsverband maar ook afzonderlijk op onze Upsidedown manier. Dus niet zoveel mogelijk maar kwalitatief zo goed mogelijk. Ook de toekomstige families kunnen alvast langskomen om een individuele les te krijgen zodat ze straks de pup beter zullen begrijpen en de signalen juist kunnen interpreteren.

 

 

Week 12

De eerste wandelingen (puppywalks) in het bos vinden de meeste pups geweldig. Zoekspelletjes doen op en onder een boomstam (mentale stimulatie) of gewoon lekker pup zijn en samen ontdekken.

 

Ook het lopen aan tuig en 3 meter lijn gaat al heel goed, zolang de pup zelf het tempo van de wandeling kan bepalen. Wij geven de pups daarvoor alle tijd. En lezen de signalen goed zodat de pup altijd een positieve ervaringen kan opdoen waardoor deze juist later beter zal kunnen omgaan met dingen dat wat spannender zijn (coping mechanisme)

 

Wennen aan verschillende voorwerpen kan je goed doen door de natuurlijke nieuwsgierigheid van een pup te stimuleren. Een bloempje plukken en de pup komt zo naar je toe! Het attentiesignaal (in plaats van kom hier) hebben ze nu al goed aangeleerd.

Interactie met andere stabiele volwassen honden komt ook de stabiliteit van een pup te goede. Want leren doe je je hele leven. En op deze manier heb je de beste basis die je maar kan bedenken!

 

 

bottom of page