De kwaliteiten van de Labradoodle als therapiehond blijven in de honden wereld niet onopgemerkt. Wij krijgen regelmatig aanvragen voor een (hulp) Labradoodle van ouders van kinderen met autisme en/of AD(H)D. Als een gezin voor een therapiehond op de wachtlijst staat zullen wij kijken of er een hond bij zit in het nestje die hier geschikt is voor is. Wij letten er dan op de pup contact zoekt met de verzorgers of er oogcontact plaats vindt en hoe het karakter van de pup is. Het is voor ons verder van belang dat na de plaatsing van een pup de kinderen (en gezinnen) worden begeleid in de omgang met de hond. Zodat ze op deze manier het beste van elkaar leren en genieten. Aan de hand van een begeleiding krijgt het gezin ook inzicht in de mogelijkheden en de grenzen van de therapiehond. Want een hond blijft natuurlijk ook gewoon een hond.

 

Vanaf het voorjaar van 2017 hopen wij, vanuit Upsidedown zelf, gezinnen in dit proces te kunnen ondersteunen en te begeleiden zodat het voor alle partijen een succes wordt. Deze ondersteuning en begeleiding, van de honden in het gezin, zal worden verzorgd door Kirste. Zij heeft de opleidingen sociaal pedagogisch werker en toegepaste psychologie succesvol afgerond. In februari zal zij, naast haar master onderwijskunde, starten met cursussen over het begeleiden van kinderen (en gezinnen) met therapiehonden. Hierbij leert zij hoe zij de hond kan inzetten bij kinderen (en volwassenen) met concentratieproblemen, overactiviteit, angsten, faalangst geringe weerbaarheid, onverklaarbaar lichamelijke klachten, gedragsproblemen, verwerkingsproblematiek, ondersteuning bij ontwikkelings-problemen zoals autisme (ASS), ADHD hechtingsproblematiek of opvoedingsvragen.

 

Kirste heeft al ervaring met het begeleiden van kinderen in het (speciaal) basisonderwijs en in het geven van diverse trainingen. Zij zal binnenkort een stuk schrijven over de vele mogelijkheid van therapie honden. 

Therapiehond 

De Australian Labradoodle is ontstaan na dat Wally Conron de hulpvraag van een vrouw van Hawaii opving. De vrouw in kwestie was blind en had een hond nodig om haar te (bege)leiden. De zoektocht werd echter bemoeilijkt door het feit dat haar man allergisch reageerde op honden. Na vele experimenten met verschillende kruisingen is hier uiteindelijk de zo genoemde ‘Labradoodle’ uit naar voren gekomen. De Australische Labradoodle wordt naast zijn allergie-vriendelijke vacht gekenmerkt door zijn intuïtieve, open en liefdevolle karakter wat hem uitermate na al die jaren nog steeds geschikt maakt als hulphond en therapiehond.