top of page

Slaapgedrag van honden

Wist u dat :Honden sociale slapers zijn; Dat wil zeggen dat ze behoefte hebben aan gezelschap om hen heen. Alleen slapen zorgt voor een onvoldoende kwalitatief goede slaap en is stressvol. Laat uw hond dus de keuze hebben om in uw buurt te slapen of in aanwezigheid van andere dieren wanneer die u heeft.

Wist u dat...

 

 

Honden polyfasische slapers zijn;Dat wil zeggen dat ze meerder keren slapen in een etmaal en niet zoals wij mensen (gemiddeld) 8 uur per nacht achter elkaar. Na een aantal uren slaap zullen ze wakker worden, even op willen staan, misschien een stukje lopen en op een andere plek verder slapen. Zorg dus voor voldoende keus in slaapplekken voor uw hond.

​

  • Pups en jonge honden zullen zich lichamelijk niet goed kunnen ontwikkelen wanneer men ze in een bench doet.

  • Honden veel meer slaap nodig hebben dan mensen;

  • Honden slapen gemiddeld wel 10 tot 12 uur per etmaal en pups en jonge honden nog veel meer.

  • 40% van hun slaap is overdag en 60% ‘s nachts.

  • Honden na een wandeling minimaal 2 uur moeten rusten en u ze dan totaal met rust moet laten

  • Slapen geen luxe is, maar nodig om te overleven.

  • Honden overlijden wanneer men ze belet te slapen. Wanneer men dit doet zal de hond uiteindelijk vanwege de stress sterven.

  • Te weinig slaap veroorzaakt stress bij honden. 

  • Honden hun nek ergens op moeten steunen om in hun REM slaap te komen.

  • Het liefst ook languit en op hun zij, dan is de kwaliteit van de REM slaap optimaal.

  • Honden graag 50 cm boven de grond slapen;


Ze doen dit uit veiligheid en sociale overwegingen en liggen daarom graag (bij u) op de bank of op bed. In ieder geval in uw nabijheid.

Sommige honden zoeken het graag hogerop en anderen liggen graag buiten, onder een tafel of op een kussen. Iedere hond is anders en een individu. Daarom is het ook goed om te kijken en te observeren waar w hond zich het prettigst bij voelt. In plaats van de hond te dwingen op een bepaalde plaats te liggen

​

Kenmerken van tekort slaap bij uw hond:

 

  • Overgevoelig voor geluiden (sneller gaan blaffen)

  • Overgevoelig voor aanraking

  • Overdreven op pijn reageren / ongemak  (wegens te weinig serotonine)

  • Geïrriteerdheid / agressieve reacties (minder sociaal naar mensen en/of honden)

  • Slechte concentratie / minder goed kunnen leren

  • Slecht functionerend immuunsysteem  

  • Voor het welzijn van uw hond is het dus belangrijk dat u kennis heeft van de slaapbehoefte van uw hond.

​

Veilig plekje onder de kast (zelf keuzes  mogen maken bevordert het zelfvertrouwen van een hond)

De bench
Honden worden helaas regelmatig in een bench gestopt. Het zou zelfs goed zijn om een hond erin te stoppen. Een pup zou het associëren met het nest en zich er veilig in voelen. Maar eerlijk gezegd is een bench een te kleine ruimte waarin we honden opsluiten en ze daardoor belemmerd worden in hun bewegingen. Letterlijk een kooi.

 

We doen het voor ons eigen gemak zonder na te denken over hoe de hond zich zal voelen.  “Ja maar, ik leer het op een positieve manier aan” zeggen veel mensen. Door mensen in een gevangenis allerlei leuke dingen in hun cel aan te bieden wil nog niet zeggen dat ze de plek als prettig gaan ervaren…

Pups worden vooral ‘s nachts in een bench gestopt zodat we zeker weten dat hij niks sloopt en ook niet in huis gaat plassen of zijn ontlasting daar doet. Op deze manier gaan we dus controle uitoefenen op het plas- en poepgedrag van de pup en wel op een nare manier; uw pup bevuilt namelijk liever niet de kleine ruimte waarin hij zich begeeft en zal het zo lang mogelijk op willen houden. Dit is te vergelijken met wanneer u naar het toilet moet maar niet de mogelijkheid heeft. We weten allemaal hoe vervelend en stressvol dat is.

 

Wat betreft sloopgedrag; alle pups nemen graag dingen in de bek, net zoals mensenbaby’s van alles in hun mond stoppen. Nooit zal iemand beweren dat baby’s dat doen om het stuk te maken. Hetzelfde geldt voor pups. Echter wanneer pups overmatig slopen is er wel vaak meer aan de hand en kunt u onder andere denken aan de slaapmogelijkheden en het aantal uren dat hij slaapt en of u de pups voldoende (mentale) uitdaging biedt (zoals zoekspelletjes in tuin of bos)

 

Veel pup eigenaren klagen over het bijtgedrag van de pup. Met name ‘s morgens nadat hij een hele nacht alleen in zijn bench heeft doorgebracht. Natuurlijk! Zodra u de pup eruit haalt zullen alle frustraties eruit komen en zal dat uiten door te bijten, in u of in andere spullen die in de buurt zijn.

 

Het feit dat pups uiteindelijk “rustig” worden in een bench heeft meer te maken met opgeven dan dat ze zich werkelijk veilig voelen. Een pup laten piepen/janken in zijn bench en er niet naartoe gaan zal de pup zeer angstig maken, hij zal leren dat zijn gehuil niet wordt beantwoord en dat is de reden dat hij stopt.  Ook verlatingsangst kan hierdoor ontstaan.

Een moederhond zal altijd naar haar pup gaan als deze piept/jankt, dus hoe onbegrijpelijk is het dat veel pupeigenaren nog wordt geadviseerd de pup te laten piepen/janken onder het mom van “dan leert hij het wel”.  Het enige dat je een pup hiermee leert is geen vertrouwen te hebben in zijn omgeving en mensen 'familie'' De basis voor een stabiele pup begint namelijk met vertrouwen en veiligheid.  Neem uw pup gewoon bij u ’s nachts en u zult zien dat de pup zich er prettiger bij voelt.

Als alternatief adviseren wij in het begin een deel van de kamer af te schermen doormiddel van twee (puppy)rennen te koppelen. Dit geeft de jonge  pup de vrijheid zijn omgeving te verkennen, wat lekker op een kong te kauwen en daarnaast biedt dit de pup ook de mogelijkheid om te bewegen tijdens de slaap.

 

Puppen slapen niet aan een stuk door, ze gaan soms even verliggen, een slokje water drinken of lopen een klein stukje om daarna weer lekker neer te ploffen. Ook kunt u de puppyren in het begin gebruiken om en stukje tuin af te zetten, makkelijk!

Maar ook hier geldt, laat de pup niet niet te lang alleen in de ren maar gebruik het als rustplek na een wandeling. Je kan het ook omdraaien, de hekjes gebruiken om een gevaarlijk hoekje af te zetten. Dat werkt ook perfect.

Pups vinden het tot het prettigst om dicht bij je in de buurt te zijn, zelf te kunnen kiezen waar ze gaan slapen en dan is ook op verschillende plekken. Soms onder de bank, een tafel, aan je voeten of op een lekker zacht hondenkussen.

 

Op deze manier zal je pup zelf ook keuzes kunnen maken, je leert beter de pup ''lezen'' en begrijpen en dat komt de communicatie en jullie band weer ten goede. Ook volwassen honden worden in een bench gestopt zonder over zijn welzijn na te denken. Als u vindt dat uw hond in een bench moet omdat het de enige manier is dat hij “rustig” wordt, zult u goed moeten gaan nadenken over uw rol in het leven van de hond.

 

NB: Pups en jonge honden zullen zich fysiek en mentaal niet goed kunnen ontwikkelen wanneer men ze in een bench doet.

- Upsidedown Australian Labradoodles

 

 

[1]

bottom of page