top of page

Begrijpen en begeleiden

Wat vooral belangrijk is dat je de hond leert begrijpen; verdiep je in honden gedrag en hondentaal/communicatie.

Je veilig voelen en hebben vertrouwen in elkaar is de beste basis voor iedere relatie. Ook voor die met je hond.

 

 

Een sociale hond

 

Omdat iedereen een lieve en sociale hond wil hebben zal je daar veel tijd in moeten inversteren. Het allerbelangrijkste is om je leert te verdiepen in hondengedrag. Dus niet pas als de puppy er is op cursus maar gebruik de tijd die je hebt om je te verdiepen in het gedrag van een hond terwijl jullie op de komst van een nieuwe huisgenoot wachten. Er zijn veel boeken te koop of te leen in de bibliotheek over hondengedrag. Maar door de bomen het bos zien....Wij hebben daarom een boekenlijst gemaakt van de must haves voor elke honden bezitter of je nu 30 jaar en hond hebt (gehad) of een voor de eerste keer aan het avontuur gaat beginnen.

 

Wanneer je voor een hond gekozen hebt of gaat kiezen dan heb je waarschijnlijk voor ogen dat je leuke dingen met hem kunt gaan doen, dat hij sociaal omgaat met andere honden, dat hij mensen vriendelijk begroet, dat je hem mee kan nemen en zo is er nog een heel lijstje dat per mens, hond of familie verschilt. Maar bovenal is het belangrijk te leren communiceren in plaats van commanderen voor een goede verstandhouding wederzijds. Op die manier ga je een connectie aan met een hond!

 

Ongeacht het ras of kruising kun je elke hond zo begeleiden dat bovenstaande dingen werkelijkheid kunnen worden:verdiep je dus in hondengedrag en hondentaal. Leer de stress (of kalmerende) signalen die een hond afgeeft herkennen en anticipeer daarop. Op deze manier leg je de beste basis.

Honden leven in een zintuiglijke wereld

 

Een wereld die bepaald wordt door het gezichtsvermogen, de reukzin en het gehoor. Zij nemen gemakkelijk kleine details waar: een vlug signaal, een geringe verandering in het gedrag van de ander of de wisselende blik in onze ogen. Een hond kan geleerd worden om te reageren op een fluisterende stem. Het is dus helemaal niet nodig en zelfs ongewenst om te schreeuwen om de toon van onze stem laag en boos te laten klinken. Honden hebben ongeveer 30 kalmerende signalen tot hun beschikking, misschien zelfs meer. Een aantal van deze signalen wordt door de meeste honden gebruikt, maar er zijn ook honden die een ongelofelijk rijke ‘woordenschat’ hebben. .

 

Honden gebruiken dit communicatiesysteem ook naar mensen, eenvoudigweg omdat het de taal is die ze kennen. Bovendien denken ze dat iedereen hun taal begrijpt. Wat helaas niet het geval is. Iedereen kan zijn of haar hond trucjes leren maar dat wil nog niet zeggen dat je de hond begrijpt. Een geconditioneerde hond kan wel , Zit, Lig, Af en Blijf doen maar raken op den duur gefrustreerd en ''lastig '' omdat er niet aan hun noodzakelijke behoeftes kan worden voldaan. En dat is jammer want met zo weinig inspanning kan je een geweldige relatie met je hond opbouwen.

 

Mocht je een hondentrainer-begeleider-hondenschool zoeken, kijk dan in ieder geval of ze met een positieve benadering en beloningsmethode werken. Volgens de nieuwe inzichten werken o.a de Pet-Dog-Trainers of Europe,  die zijn te vinden op de nieuwe website van de PDTE. Gelukkig zijn er steeds meer vooral kleinschalige hondentrainers die volgens deze positieve motivatie methode werken. Het gaat om het herkennen en begrijpen van de signalen of taal van de hond en daarop kunnen anticiperen. Je kan ons altijd om advies vragen voor de keuze van een cursus of training.

Wij zijn zelf ook lid van de PDTE en Sherlock in de Polder geeft ook individuele (puppy) begeleiding .

 

 

Het idee dat een hond gecorrigeerd moet worden berust op achterhaald idee, dat honden meer schade en vooral stress teweeg kan brengen.

 

Er is de afgelopen decennia veel onderzoek gedaan naar hondengedrag en de manier waarop honden leren. De uitkomsten van veel van dit onderzoek hebben een ware revolutie teweeg gebracht in de manier waarop wij tegen de hond en haar gedrag aankijken en hoe honden leren. Er zijn veel overeenkomsten tussen het leren bij honden en mensen. Daarom kan een groot deel van de manieren waarop mensen leren gecopieerd worden in de opvoeding van onze honden. En hoewel ouders hun kinderen bij tijd en wijle achter het behang willen plakken vinden we gelukkig tegenwoordig het geven van fysieke correcties niet meer van deze tijd. En je kinderen slaan of corrigeren omdat ze iets ‘verkeerds’’ hebben gedaan is gelukkig strafbaar gesteld. En terrecht want kinderen leren van een klap uitsluitend dat je op tijd moet wegduiken.  Schreeuwen of heel boos zijn doen resulteert ook al niet in het gewenste leermoment, het kind zal eerder een muurtje optrekken en wacht tot de storm voorbij is. Bij honden werkt het niet anders. En dat inzicht bepaalt in belangrijke mate de keuze voor een hondenschool en opvoeding. De Australian Labradoodle is een bijzonder leergierige en een gevoelige hond. Veel mensen die een hond bij UpsideDown Labradoodles hebben aageschaft getuigen hiervan. 

 

Wil je meer lezen over de achterhaalde 'dominatietheorie"' met een wetenschappelijke achtergond dan is er het boek van John Bradshaw In Dit is de hond ontmaskert Professor John Bradshaw, expert op het gebied van hondengedrag en welzijn, een groot aantal populaire ideeën over de aard van de hond, zoals de gedachte dat honden willen domineren. Bradshaw maakt duidelijk dat honden absoluut geen gedomesticeerde wolven zijn die willen domineren, maar unieke dieren met een uiterst sociaal gedrag, die het vermogen hebben om harmonisch samen te leven met andere soorten, in het bijzonder de mens. Bradshaw geeft ook belangrijke informatie over de anatomische en psychologische eigenschappen van de hond, aan de hand waarvan je het welzijn van je hond kunt verbeteren.

 

Het socialisatieproces bij jonge honden

 

Het socialisatieproces houdt in dat zij door middel van het opdoen van positieve ervaringen in de (mensen) wereld weerbaar worden voor talloze stressvolle situaties en dat zij sociaal vaardig leren worden ten opzichte van mensen, soortgenoten en (enkele) andere dieren en voorwerpen. Honden leren voornamelijk door middel van associatie. Dat wil zeggen dat zij beelden aan gevoelens koppelen. Het leren begrijpen en herkennen van de signalen die een pup afgeeft is de eerste stap voor een stabiele volwassen hond. Dat bereik je o.a door het leren observeren van je pup.

Een stabiele pup is een zelfverzekerde pup. Te vroeg het nest verlaten of zelfs geen keuzes mogen maken is een van de redenen dat het vaak verkeerd (kan) gaan. Bij ons blijven de pups ook minimaal 10-12 weken zodat aan deze basisbehoefte voldaan kan worden.

 

Ook de grote en massale hondenscholen waar je vooral een puppy zo vroeg mogelijk al mee moet doen is niet het beste voor de jonge hond. Een pup moet de wereld nog verkennen op zijn manier en in zijn tempo en vooral zich veilig voelen. Je kan dat lezen in dit artikel. Teveel prikkels is juist nadeling voor de pup en kan later voor gedragsproblemen zorgen. Neem de tijd en geef vooral ook de pup alle tijd hiervoor.

 

Maar ook te weinig uitdaging is niet goed, het is belangrijk voor een hond om te kunnen ontspannen en door samen te kunnen spelen of wandelen, speurspelletjes of hersenwerk.

Ook hier geldt een goede balans te vinden. In dit artikel kan je er meer over lezen.

 

 

 

bottom of page